Spelt.jpg

Speltvete/Dinkel

Spelt är känt för sin goda brödarom med fyllig och lite nötig smak. Jämfört med vanligt vete har spelt högre proteinhalt, annan kvalité på gluten, högre andel nyttiga fettsyror samt högre energi-och mineralinnehåll. Mjölet kan ersätta vetemjöl i alla bakverk och redningar. Speltmjöl ger en lösare deg än vetemjöl, minska jästmängden, ge degen lite längre jästid och sen så gräddar sig brödet snabbare än bröd bakat på vetemjöl.

Man kan så spelt både på vår och höst. Kärnan är omgiven av ett kraftigt skal som skyddar mot sjukdomsangrepp under växtperioden och lagring. Detta skal måste skalas av i en speciell skalmaskin innan man kan mala kärnorna till mjöl.

IMG_4513.JPEG

Historia

Spelten kommer ur spontana korsningar mellan olika gräsarter. Det startade med enkornet och getgräs vilket gav emmervete. Emmervetet korsades en gång till med getgräs och då blev det det man kallar speltvete.