Råg.jpeg

Råg

I fullkornsrågen finns flera B-vitaminer, järn, kalium, zink och magnesium. I rågdeg finns något som kallas rågslem som är en sockerart (pentosan). Pentosan har en hög vattenupptagnings förmåga vilket gör att man får ett saftigare bröd när man använder rågmjöl. Råg är rik på fiber vilket ger en ökad mättnadskänsla. Den kan exempelvis används till gröt, müsli och knäckebröd. Rågmjöl i surdegsbakning är ett framgångskoncept!

Rågen skiljer sig från de andra spannmålslagen genom att den korsbefrukta sig och kännetecknas av en öppen blomning. När rågblommorna släpper sitt pollen syns det som en dimma över grödan, och man brukar säga att ”rågen ryker”. Regn förhindrar denna pollination varför väderleken är betydelsefull för rågen ska utveckla kärnor. Den är lättodlad och växer snabbt, kräver inte mycket näring och trivs därför på magra jordar. Den är tuff mot ogräsen. Den kan sås på både vår och höst.