unsplash-image-4lPkXNeuCu8.jpg

Ölands Lantvete

Är en gammal kultursort med bra bakegenskaper och mycket smak. Den har hög protein och glutenhalt, men glutenet är ett så kallat svagt gluten som behöver knådas/bearbetas väl men på låg fart om degmaskin används. Det svaga glutenet är vänligare för magen än vanligt vetemjöl. Ölands lantvete kan du använda för att byta ut vanligt vetemjöl vid bakning av såsom pizza, bullar och kakor. Mjölet ger ett bröd som är mer smakrikt och saftigare.

Historia

Enkorn, emmer och spelt är föregångare till ölands lantvete, som odlades fram till mitten av 1940-talet. Från 1950-talet ökade användningen av konstgödsel och bekämpningsmedel, vilket missgynnade de gamla lantvete sorterna. På senare delen av 1900 talet inrättades genbanker för att bevara kulturväxternas genetiska mångfald. Ölands lantvetet har sitt ursprung på Öland och forskaren Hans Larsson har odlat fram och uppförökat sorten.