Enkorn

Detta sädesslag är det egentliga urvetet. Namnet enkorn kommer av att i varje småax finns det bara en kärna som ligger inbäddad i ett hårt ytterhölje. Detta gör att enkorn efter tröskningen måste skalas i en speciell skalmaskin. Mjölet är lite gulfärgat har en mycket god doft och smak.

Enkorn är ett näringsrikt vete på b.la protein, essentiella fettsyror, fosfor, kalium, vitamin B6 och karoten. Det har ett vekt gluten vilket är snällt för magen men kräver mer av bagaren. Om du bakar endast med enkorn, ha då en lite lösare deg, längre jästid och gärna i en form. För att göra det lite lättare använd då enkorns mjöl ihop med ett mjöl med starkare gluten, exempelvis spelt. 

 
 

 Historia

Enkornet anses som den allra första vetesorten och har sitt ursprung i mellanöstern. De äldsta fynden av odlad enkorn bedöms vara 10 000år gamla. Den har odlats i stora delar av  Europa som både brödsäd och kreaturs foder. Enkornsvetet har haft stor betydelse för uppkomsten av emmer, spelt och vanligt vete.